OPTIMAL SADEL

kvalitet - kunskap - prestation

Sadelutprovning

Hur går en sadelutprovning till?


Först behöver jag veta lite mer om dig och din häst. Vad för slags sadel du söker och varför nuvarande sadel inte passar. Jag behöver därför en bild på hästen från sidan när den står avslappnat och jämnt med benen.


Optimalt sker utprovningen i hästens hemmiljö där hästen är lugn och trygg. Helst med tillgång till en paddock eller ett ridhus för bästa resultat. Det är viktigt att underlaget är ridbart, en hård och isig paddock gör det svårt för mig att anpassa sadeln optimalt.


Vid utprovningen ska hästen vara ren och torr. Jag gör en okulärbesiktning och palperar igenom hästens muskulatur i sadelläget för att säkerställa att hästen är i god kondition. Nästa steg är att kontrollera befintlig sadel. Om sadeln ligger bra, kan korrigeras och du trivs i sadeln stannar vi vid en sadelkoll.


Om sadeln inte är passar tar jag fram lämpliga sadlar som jag tror kan passa dig och din häst. Sadlarna som ligger bra på stallgången medtages till ridbanan för provridning. Vid provridning får du alltid den tid du behöver så du hinner känna efter ordentligt. Målet är att hitta en sadel som ger en känsla av optimalt samspel och harmoni. Jag för alltid journal.


Vid misstanke om hälta eller andra större fynd vid okulärbesiktning, palpation eller ridning förbehåller jag mig rätten att avsluta sadelutprovningen och boka om besöket.


Sadelutprovning är en färskvara. Därför behöver även en utprovad sadel ses över med jämna mellanrum. Små justeringar av sadeln kan ge stora utslag på prestation och harmoni.



Viktig information


Hästen har ca 700 muskler, flera sitter i området under och runt sadeln. Precis som vi människor kan hästen öka och minska i både hull och muskelmassa relativt fort. En sadel som provas ut idag kanske inte passar om några månader. Jag erbjuder alltid gratis råd och tips för att säkerställa att sadeln fortfarande ligger optimalt.


När en häst byter sadel eller får behandling kan hästens muskler snabbt ändra form. Därför rekommenderar jag att man låter en euipterapeut gå igenom hästen före sadelutprovning, det är givetvis inget måste utan ett råd för att få din nya sadel att ligga optimalt under längre tid. En euiterapeut kan hjälpa hästen med låsningar, snedheter, muskelspänningar och avsaknad av muskulatur i sadelläget. Jag samarbetar med EA Horse Solutions så tveka inte att höra av er med frågor.



Sadelns stoppning


Ullstoppad sadel: En fabriksny ullstoppad sadel bör kontrolleras/toppstoppas vid 2- 3 månader, stoppningen formar sig efter hästen och sätter sig fortare när sadeln är ny. Därefter rekommenderar jag att man en gång per år gör en sadelkoll. Jag föredrar ofta ullstoppning då man på ett enkelt sätt kan lägga i eller ta ut stoppning allt eftersom hästen ändrar sig. En helomstopping rekommenderas efter ungefär 7-8år.


Permanentstoppad sadel: En permanetstoppad är mer underhållsfri men kan med tiden bli platt och hård. Då kan man behöva byta paneler vilket är mer lite kostsamt och kan ta längre tid. Panelerna är ofta tunna för att skapa en "Close Contact" känsla men det innebär också att hästen i vissa fall kan känna bommen genom bossorna. Därför föredrar jag i många fall att prova ut permanentstoppade sadlar med lämplig pad. Paneler ger mindre möjlighet till justering vid utprovning, därför är det lika viktigt att en gång per år göra en sadelkoll för att säkerställa att sadeln fortfarande ligger optimalt.



Kvalitetssadlar


Jag är inte märkesbunden men jag har valt att arbeta med sadelmärken som håller hög kvalitet.

Har du en kvalitetssadel du vill sälja?

Tveka inte att höra av dig, jag tar 15% i provison av försäljningspriset. Om du ångrar dig kan du när som helst hämta hem din sadel sålänge den inte är ute på prov.

Vi skriver ett förmedlingssavtal som gynnar båda parter.


Följ mig på Instagram (optimalsadel) för att se vilka sadlar jag har hemma, det är inte säkert att jag hunnit lägga upp alla sadlar så tveka inte att höra av dig om du söker en specifik sadel.


Begagnade sadelmärken jag arbetar med:

Albion, Amerigo, Antarés, Anatomica, Aviar, Bruno Delgrange, Butet, Childeric, Custom, CWD, Devoucoux, Erreplus, Equiline, Equipe, ErgoX2, Jochen Hennig, Meyer, Pompadour Fleur de Lys, Prestige, Renaissance, Voltair Design.


Återförsäljare av

Sadlar: Prestige

Övrig utrustning: Acavallo, Equiline, Prestige, Renaissance, Winderen.